Ez történt az első héten

  • 2017.08.04. 18:45
  • Fehérvárav19

A Fehérvár AV19 együttese a héten elkezdte a közös munkát. Az első öt nap tapasztalatairól Benoit Laporte vezetőedzőt és a csapat tagjait kérdeztük.

Benoit Laporte, vezetőedző: Úgy gondolom, jól sikerült a felkészülés első hete és a játékosok egy kivételével megfelelő fizikai állapotban és mentalitással érkeztek. Ez a hét főleg arról szól, hogy három hónap jégmentes edzés után a játékosok újra megszokják a jeges közeget, valamint orvosi és szárazteszteket végeztünk. Ezenkívül úgy érzem, mindenkivel jó kapcsolat alakult ki, így elégedett vagyok az eddigiekkel. Örültem annak, hogy láttam: mindenki profi szemlélettel áll hozzá a munkához, és lustaságnak nyoma sincs az öltözőben. A következő hetekben egyre intenzívebb edzések várnak a srácokra, és dolgozni fogunk a játékszisztémán is.

Rajna Miklós: Elég jó héten vagyunk túl. Többnyire a fizikai es egészségügyi teszteken volt a hangsúly, ezeken szerencsére elég jól teljesítettünk. Sokat számított, hogy Horváth Dániel odafigyelt ránk a nyáron es irányította a felkészülésünket. A jég még kicsit fura volt, de már kezdünk újra hozzászokni. Valakinek ez könnyebben megy, valakinek nehezebben, de ez igy van rendjén. Elég jó, fiatalos társaság jött össze, úgy tűnik, hogy mindenki jól érzi magát, szeret itt lenni, úgyhogy bizakodó vagyok. Azt várom, hogy a következő hetekben még jobban összeszokjunk, megismerjük egymást és hogy szép lassan mindenki megtalálja azt a formát, amivel elérhetjük a céljainkat. Ehhez minden lehetőség adott is itt Fehérváron.

Szabó Dániel:  Úgy érzem, jól telt az első hét. A C-pályán a kinti időjárás ellenére jó volt a jég, így jól tudtunk készülni. Az orvosi vizsgálatok után pörgős edzéseket tartott nekünk a szakmai stáb a hét második felében. Az öltözőben, ahogy teltek a napok, egyre felszabadultabb lett a hangulat, mindenkivel sikerült váltanom pár szót. Több hónapja voltam jégen utoljára, ezért az első jégre lépés  - ahogy minden évben – most is furcsa volt, de gyorsan vissza tudtam rázódni. A sebesség és a lövések persze még nem az igaziak, de azon fogok dolgozni, hogy készen álljak a szezonkezdésre. A következő hetekben a taktikai elemek mellett az is fontos lesz a csapatnak, hogy mindenki egy hullámhosszon legyen a szezonkezdésre.

Jonathan Harty:  Az első héten megismerkedtünk a csapattal és a menedzsmenttel. A beilleszkedés, a város megismerése, a költözés zökkenőmentesen ment. Úgy gondolom, kiváló csapat jött itt össze, és jó karaktere lesz a csapatunknak. A magam részéről, még kicsit lassúnak érzem magam, de jó irányba haladunk, a csapat is és én is. A következő hetekben biztosan kemény edzések várnak ránk, hogy százszázalékosan készen álljunk a rajtra.

Reisz Áron: Az első edzéseken mindig szokatlan kissé a jég. Nekem az első pár perc mindig arról szól, hogy „újra megtanulok” korcsolyázni. Fokozatosan kezd visszatérni a jégkoronghoz szükséges egyéb koordináció is, ezt már az első hét végén éreztem. Eddig csak néhány szót váltottam eddig a legtöbb új arccal, de lesz rá alkalom, hogy jobban megismerjük egymást, a hétvégét például csapatépítéssel fogjuk tölteni.

Juha Uotila: Jól sikerült az első hét, bár rengeteg dolgunk volt. Jó volt újra érezni a korongot az ütőmön és újra jégen lenni. A tesztek után jó hangulatú edzéseken vettünk részt, így kicsit jobban is megismerhettem a srácokat, bár a nevekkel még kicsit gondban vagyok. Nyitott személyiségnek tartom magam, így szeretek új emberekkel találkozni. Csapatként, úgy érzem, jól teljesítettünk a héten és már alig várom, hogy elkezdődjön a kemény munka.

Kiss Zsombor: Az első három napon opcionális volt a jégre lépés, persze szinte mindenki kihasználta, hogy visszaszokjon a jégre. A magyar játékosokat már a válogatottból ismertem, jó volt újra találkozni velük az öltözőben. A külföldiekkel viszont most ismerkedtem meg, nagyon nyitottak a beszélgetésre. Szerintem mindenki jól kijön egymással. Néhány játékosnak megadatott a lehetőség, hogy nyáron is jégen eddzenek, nekik könnyű volt a kezdés. Nekem és a legtöbb magyar játékosnak nagyon jót tett, hogy az első napokban "szabadjeget" kaptunk. Úgy érzem mostanra már mindenki visszanyerte a formáját. Nekem nagyon tetszett, hogy az idősebb játékosok, kivétel nélkül, nagyon biztatják a fiatalokat. Barátságosak és ott segítenek, ahol tudnak. A következő héten folytatódik az edzőtábor, szóval biztos vagyok benne, hogy kemény edzéseink lesznek. Kialakulnak a sorok, majd felkészülünk a kupameccsekre.

Olivier Latendresse: A felkészülés kezdete előtt költözünk be a lakásba, valamint meg kellett szoknunk a kanadaitól eltérő időjárást is. Szerencsére sikerült berendezkedni és a jégpályán is megfelelő körülmények vártak minket. Sok az új arc az öltözőben, de úgy gondolom, eddig jó a kémia. Nehéz megjegyezni a sok új nevet – legfőképp a magyarokét – de hamarosan biztosan menni fog. A saját teljesítményemet tekintve elégedett vagyok, az első pár napban mindig extrán meg kell erőltetnünk magunkat, és ez szerintem sikerült is. A magyarok rendkívül jó munkamorállal dolgoznak, így hasonlóan kemény munkát várok a következőkben is. A ligában nekünk kell a legkeményebben dolgozó csapatnak lennünk, ha sikeresek akarunk lenni. Már alig várom, hogy még jobban megismerjem a srácokat!

Jeff LoVecchio: Rendkívül jó érzés visszatérni Székesfehérvárra. Kezdem újra felfedezni a kedvenc éttermeimet, a helyeket, ahol régebben az időmet töltöttem. Külön örülök annak, hogy találkozhatom azokkal a magyar játékosokkal, akikkel korábban már játszottam. Akik az első szezonomban még fiatalnak számítottak, most már érett, erősebb és jobb játékosok lettek. Sokat beszélgettem az új légiósokkal, ez alapján pedig úgy látom, hogy szoros kapcsolat fog kialakulni a játékosok között, és ez az igazán jó csapatok ismeérve. Örültem, hogy az edzői stáb biztosított számunkra opcionális jégidőt az első héten, hiszen így kipróbálhattuk a felszereléseket és hozzászokhattunk a jéghez, mielőtt a kemény edzések elkezdődtek. A hétvégét is együtt töltjük majd, csapatépítő programon veszünk majd részt, így megismerhetjük egymást a jégen kívül is. A profi sport világában ennek különösen nagy szerepe van, ha a csapattársak az életben is jól megértik egymást, keményebben küzdenek egymásért a jégen. Számomra a szezonkezdet mindig nehéz. Nyáron ugyan edzek jégen is, de az természetesen nem ugyanolyan, így a saját teljesítményemet semmiképp sem értékelném kiválóra. Pozitívan csalódtam a háttérmunkában is. 9 csapatnál játszottam már a karrierem során, de ilyen törődést, amit most Székesfehérváron kaptunk (például részletes leírást a városról és térképeket), az, ahogy a csapat vezetősége igyekszik még jobbá tenni a játékosok itt-tartózkodását, kivételes. Még egy csapat sem fektetett ebbe ennyi energiát, de itt tényleg csak a jégkorongra kell koncentrálnunk. A többi légiós is ugyanezen a véleményen van. A következő hetekben végleg eltűnnek majd a „berozsdásodott” izmok és kialakul a csapatunk karaktere. A szezonkezdetre mindannyian egy irányba húzzuk majd a szekeret, és ez az, ami a legfontosabb!