Nagyarányú vereség a nyitányon

  • 2017.09.08. 21:07
  • Fehérvárav19
9-1-es vereséget szenvedett a Fehérvár AV19 a Vienna Capitals ellen. Az EBEL-szezon nyitányán a címvédő minden hibát góllal büntetett.

 

EBEL / Alapszakasz -
2017.09.08 Péntek / 18:45
Fehérvár AV19
vége
1:9
(1-2, 0-4, 0-3)
Nézőszám:
Vienna Capitals
Székesfehérvár / Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnok
Nikolic, Siegel, Németh, Kaspar
Fehérvár AV19
Rajna (Scola) - Uotila, Jyrkkiö, Luttinen, Latendresse, LoVecchio - Stipsicz, Vidmar, Gilbert, Music, Szita - Harty, Szabó D., Erdély, Kóger, Vincze - Szirányi, Szabó K. Reisz, Sárpátki.
Vienna Capitals
Lamoureux (Tschrepitsch) - Brocklehurst, Lakos, Hackl, Rotter, Bauer, Peter, Sharp, Samson, Holzapfel, Grosslercher, Nödl, Pollastrone, Fraser, Klubertanz, Fischer, McKiernan, Nissner, Vause, Hartl
Gólszerzők: Sárpátki ill. Sharp, Holzapfel (3), Rotter, McKiernan, Vause, Samson, Hartl
Kiállítások: 16 ill. 10

Jarmo Tolvanen, a magyar jégkorong válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitánya, a Fehérvár korábbi vezetőedzője dobta be a korongot a találkozó előtt, a szurkolók vastapsa mellett. Gilberté volt a mérkőzés első két lövése, előbb éles szögből tesztelte Lamoureuxt, majd közelről a blokk mentett a kapus elől. A 3. percben Sárpátkit látta szabálytalannak a Nikolic-Siegel bírópáros, így ideje korán emberhátrányba kerültek a hazaiak. Az emberelőnyt másfél perc után kihasználta a címvédő, egy nagy védés után a Rajnáról kipattanó korongot Sharp Macgregor kotorta be. (0-1) Fraser szabálytalansága után fehérvári fór következett, amit elképesztően jól játszottak meg Benoit Laporte tanítványai, a nyomás pedig góllá is érett, Sárpátki Tamás Reisz lövése után a vendég hálóőrön átcsorgó játékszert tuszkolta a be. (1-1) A 9. percben Rajna védett hatalmasat, vetődve ért a kaput megkerülve érkező bécsi elé. 3 perccel később viszont már ő is tehetetlen volt. Uotila ült a büntetőpadon, Riley Holzapfel maradt üresen a kapu torkában, a tavalyi szezon MVP-je pedig a vas alá emelt. (1-2) A finn bekket aztán ismét büntetéssel sújtották a játékvezetők, és bár a Capitals végig nyomott, sikerült kivédekezni a hátrányt. Két perccel a harmad vége előtt Erdély tette vissza korongot a kapu előtt érkező Musichoz, aki a kapuvasat találta telibe.

Klubertanz lövésével indult a második játékrész, majd Hartl tette próbára a magyar kapust. A másik oldalon Jyrkkiö a rövid felsőnél lepte volna meg Lamoureuxt, de ő is a helyén volt. A 25. percben Vause passzolt Rafael Rotterhez, aki teljesen egyedül érkezve, közelről kapásból a ficakba lőtt. (1-3) Próbált góllal válaszolni a Fehérvár AV19, de egy ellentámadás végén Pollastrone átadása után Holzapfel duplázott. (1-4) Tovább nehezítette a hazaiak helyzetét, hogy Kógernek gáncsolásért ki kellett ülnie a büntetőpadra. Ismét óriási nyomást gyakorolt a Vienna Rajna kapujára, ám remekül zárt a hálóőr, egy kilőtt korongra pedig Gilbert csapott volna le, de Lamoureux kivetődve tisztázott. Nissner-Grosslercher összjáték után kellett nyújtózkodnia Rajnának, majd Jyrkkiö bottal akasztásért bűnhődött. Ryan McKiernan révén ezt a fórt is gólra váltották az osztrákok. A védő a bedobókör széléig lopózott, és a takarástól semmit nem látó Rajna jobb válla felett kilőtte a felső sarkot. (1-5) Bauer könyökléséért kettő plusz kettő perces kiállítást ítéltek a bírók, így a harmadban először, öt a négy ellen támadhatott a Fehérvár. Bár sikerült kapuja elé szegezni a regnáló bajnokot, a kanadai kapus magabiztosan tette a dolgát. 10 másodperccel a harmad vége előtt egy rossz passzt követően Taylor Vause lépett ki, akasztották ziccerben, így büntetőt lőhetett a támadó, amit értékesített is. (1-6)

A harmadik etapra átnyúló egy percben sem sikerült kihasználni az emberelőnyt, majd immár egyenlő létszámnál Szita egy betörés után találta el a vasat. A 44. percben Latendresset fogásért küldte ki Nikolic, Klubertanz kísérletébe Holzapfel tette bele az ütőjét, és mesterhármast szerzett. (1-7) Azonnal jöhetett volna a szépségtapaszt, Lamoureux elhagyta a bárdját, de nem sikerült élni a kínálkozó lehetőséggel. Vause gáncsolt, a fórban Gilbert, Uotila, Erdély, Luttinen és Sárpátki is próbálkozott, de a vendégek kapusa mindent fogott. A kiegészülés után Grosslercher közeli lövését Rajna fejjel védte, Samsonét a botossal védte. 7 perccel a vége előtt Szabó Krisztián kapott négyperces büntetést palánkra lökésért, a Capitals pedig ezt is kihasználta.  Jerome Samson oldalról betört középre és Rajna lábai között a hálóba húzta a korongot a lemaradó védők szorításában. (1-8) Az utolsó percben Nikolaus Hartl lépett ki emberhátrányban, a szólót pedig értékesítette és beállította a végeredményt. (1-9)

A Vienna megmutatta, hogy miért lett bajnok a tavalyi szezonban, komoly fölényét gólokra is váltotta a mérkőzés folyamán, és minden hibáért könyörtelenül büntetett. A Fehérvár AV19 vasárnap Zágrábban javíthat majd.